Yeni Sayfa 1
 
"Vitaminler hakkında bilmek istediğiniz her şey"

Her şeyi kolay yoldan halletmek adına, burnumuz aksa vitamine başvuruyoruz da, bu ne kadar doğru?


Son yıllarda dünyada bir vitamin modasıdır gidiyor. Herkes, önüne gelen vitamini bir bardak suyla mideye indiriyor. Ama artık o kadar çok çeşit vitamin var ki, onlardan hangisi ne için, nasıl kullanılmalı gibi sorular da, beynimizi kurcalıyor. Bugünlerde, tam 3 bin 500 çeşit vitamin ve mineral, eczane raflarında müşteri bekliyor. Bu iş biraz da "varlık içinde yokluk çekmeye'' benziyor. Onca vitamin bolluğu içinde bizim için yararlı olacakları seçmek gerçekten de kolay iş değil.

Hangi belirti için hangi vitamin?
İnanılmaz bir uyarı sistemine sahip olan vücut, birçok sorunu önceden haber veriyor. Mineral ve vitamin eksikliğinde de bu
mekanizma devreye giriyor. Kimi zaman tırnak kırılması, kimi zaman da sinir bozucu bir kaşıntı uyarı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu kimse bu uyarıları ya hafife alıyor veya anlamını bilmediğinden üstünde durmuyor.

Uzmanlara göre, 

  • dudaklarda çatlama ve dil ucunda kırmızı kabartı, B2 ve B6 vitamini eksikliğinin göstergesi sayılıyor. 
  • sertleşmiş, kırmızı bir cilt ve kolda sivilceler, B vitaminleri ile E vitamininin azlığına işaret ediyor. 
  • kalça bölgesinde görülen sivilceler, yine B vitaminleri, E vitamini ve yağ asitleri azlığını gösteriyor. 
  • saçın az uzaması, demir ve çinko eksikliğinin göstergesi.
  • gözlerde kırmızı damarların ortaya çıkması, A ve B2 vitamini eksikliğinin habercisi.
  • tırnakların kırılganlaşması, vücudun daha fazla demir, çinko ve yağ asitlerine ihtiyacı olduğunu gösteriyor.
  • soluk bir ten de, demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliği anlamına geliyor.
  • geceleri bacakta uyuşma, demir ve folik asit eksikliğinin göstergesi. 
  • diş eti hastalıkları Q10 enzimi ve diğer anti-oksidanların eksikliğine dalalet.
  • sürekli yorgunluğun sebebi de Q10 enzimi olabilir. 
  • egzama ve cilt kuruluğu da vücutta çinko eksikliğinden kaynaklanabilir. 
  • ağzınızda aft varsa, daha fazla demire, folik aside ve B12 vitaminine ihtiyacınız olabilir.
  • adet dönemi öncesi şikayetler de vücutta çinko, magnezyum ve B vitamini eksikliğini gösteriyor.

Uzmanlar, şimdilik 13 vitamin ile 10 mineralin, insanın sağlıklı yaşaması için kesinlikle gerekli olduğunu belirtiyor. Düzenli olarak bazı ilaçlar kullanılıyorsa, vitamin takviyesi konusunda doktora danışılması önerisinde bulunan uzmanlar, vitamin haplarının, yemek arasında bol su ile yutulması gerektiğini bildiriyor. 

Kalp dostu vitaminler 
Bilim adamları, özellikle kanser, kalp hastalıkları, katarakt ve diğer bazı sorunlara karşı koruyan antioksidanlara önem veriyorlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren E vitamininin, Alzheimer hastalığından korunmayı sağladığını ve kalbe zarar veren kötü kolesterol miktarını azalttığını ifade eden uzmanlar, iki yıl veya daha uzun süre düzenli olarak E vitamini alan kişilerde, kalp hastalıklarına yakalanma riskinin azaldığını kaydediyor. 

Üç B vitamininin (folik asit, B6 ve B12) kalbi ve zihin sağlığını koruduğunu vurgulayan uzmanlar, bu vitaminlerin kalp hastalıklarını ve çeşitli damar hastalıklarını önlediğini söylüyor. Uzmanlara göre, her gün 1000 mikrogram folik asit, B12 vitamini ve üç miligram B6 vitamini alınması gerekiyor. Zihin açısından kendilerini eskisi kadar sağlıklı bulmayan kişilerde B vitamini eksikliğinin söz konusu olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, yaşları 50'nin üzerinde olan kişilerin B12 vitaminini beslenme yoluyla temin etmelerinin zor olduğunu hatırlatarak, bu sebeple 50 yaşından sonra düzenli olarak vitamin takviyesi yapılması gerektiğini belirtiyor. 

Kemik sağlığı için
Uzmanlar, kalsiyum, magnezyum ve D vitamininin, kemiklerin sağlıklı ve güçlü olabilmeleri için gerekli olduğunu ifade ederek, "Günde üç-dört bardak süt içerek veya beyaz peynir yiyerek kalsiyum ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Fakat beslenme yoluyla yeterli kalsiyum almak her zaman kolay olmaz" diyorlar. 

'Güneş vitamini' olarak da nitelendirilen D vitaminini almadan kalsiyumdan bir yarar sağlanamayacağını da bildiren uzmanlar, D vitamininin, vücudun kalsiyumu ve fosforu özümlemesini sağladığını hatırlatıyor. D vitamininin sadece belirli bazı yiyeceklerde bulunduğunu (süt, tereyağı, yumurta sarısı gibi) kaydeden uzmanlar, ayrıca güneş ışınlarının da deri altında D vitamini oluşmasını sağladığını vurgulayarak, "Eğer güneşe çıkmıyorsanız ve de saydığımız besinlerle aranız iyi değilse, her gün düzenli olarak D vitamini almanız gerekiyor" diye uyarıyor. 

Kemik ve diş sağlığı için gerekli olan madenlerden birinin de magnezyum olduğunu belirten uzmanlar, özellikle diş sağlığına önem veren erkeklerin günde 350 miligram, kadınların ise 280 miligram magnezyum almaları gerektiğini bildiriyor. 

Yanlış vitamin seçimi yarardan çok zarar veriyor
Uzmanlar, yanlış vitamin seçiminin, hastalıkların daha da kötüye gitmesine sebep olabildiğine dikkat çekerek, doktora danışarak
vitamin alınmasının önemini vurguluyor.

Milyonlarca kişinin kullandığı C vitamini haplarının, DNA'yı bozup kansere yol açabildiği uyarısında bulunan uzmanlar, yüksek dozda E vitamininin ise şeker hastalığının tedavisinde önemli rolü olduğunun tespit edildiğini bildiriyor. Amerikan bilim adamları, E vitamininin özellikle yaşlılar üzerindeki olumlu etkilerinin sanıldığından daha fazla olduğunu ve bağışıklık sistemini "olağanüstü" biçimde güçlendirdiğini ortaya çıkardı.

Vitamin alımında yaşın önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, orta ve ileri yaşlardaki kişilerin, gençlik yıllarında kullandıkları vitaminleri değiştirmeleri gerektiğini belirtiyor. Uzmanlara göre, çoklu vitaminler katarakt riskini düşürüyor. Bilim adamları, C vitamini eksikliği ile bacak damarlarında meydana gelen iltihaplanma arasında ilişki olduğunu kaydediyor. Aşırı dozda alınan A vitamininin, karaciğer hastalıklarına ve kadınlarda düşüğe sebep olabildiği de ifade ediliyor.

[Geri] [Ana Sayfa]